Blogikirjoitukseni voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Ensimmäisesessä käsittelen liittyviä kysymyksiä. Näkökulma on siinä, miten koen niiden vaikuttavan yksilön arjessa. Tavoitteeni on kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että kuka tahansa voi blogiani lukea ja ottaa aiheisiin kantaa. Toisessa blogin osassa käsittelen taas , jotka kuitenkin tuovat iloa elämääni ja ovat sen vuoksi jakamisen arvoisia. Tervetuloa Mailiksen maailmaan!

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Vegaaninen piirakka illanistujaisiin


 Eilen meille tuli muutama kaveri kylään, joten ajattelin, että se on hyvä tekosyy leipoa jotakin uutta. Kuten olen blogillani jo kertonut, olen innostunut vegaanileivonnasta, joten päätin tehdä tällä kertaa maidottoman ja munattoman piirakan. Se onnistui ensimmäiseksi yritykseksi mielestäni hyvin, joskin suolaa allekirjoittaneen olisi pitänyt lisätä rohkeammin. No virheistähän aina oppii ja vähäsuolaisuudesta huolimatta koko piirakka meni kerralla parempiin suihin. ;) Ohje tämän helpon ja eläinsystävällisen leipomuksen tekoon on alla ja se on muunneltu versio Kinuskikissan blogilla julkaistusta piirakkareseptistä.



























Ainekset:

Pohja

-4 1/2 dl vehnäjauhoja
- 175 g sinistä Keiju-margariinia
- 1/2 vettä

Täyte

- paprika
- pieni sipuli
- 15 kirsikkatomaattia

- 400 g maidotonta maustamatonta tuorejuustoa (Toffutti, S-Market)
- 3/4 dl kasvipohjaista ruokakermaa (esim. Oatlay)
- 6 ruokalusikallista perunajauhoja

- 1 tl mustapippuria
- 2 tl suolaa (tämän verran pitäisi riittää)
- 1 tl oreganoa

-basilikanlehtiä koristeluun



Vaihe 1.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen tasalämmöllä. Voitele piirakkavuoka keijumargariinilla (itse käytin halkaisijaltaan 28 cm kokoista vuokaa). Sekoita jauhot ja voi keskenään nyppien massaksi ja lisää lopuksi vielä vesi. Levitä taikina tasaisesti vuoan päälle ja esipaista pohjaa noin 10 minuuttia.

Vaihe 2.

Pohjan paistuessa voit pilkkoa sipulin ja paprikan pieniksi paloiksi. Kuullota vihannessilppua tämän jälkeen pannulla. Pilko myös kirsikkatomaatit, mutta älä paista niitä.

Vaihe 3.

Sekoita tuorejuusto ja kerma keskenään vadissa ja lisää mausteet sekä perunajauho. Koska tuorejuusto on niin paksua, käytin sekoituksessa apuna käsivatkainta.

Lisää myös tomaatit ja vihannesseos tuorejuustoon ja sekoita vielä hieman.

Vaihe 4. 

Ota esipaistettu piirakkapohja uunista ja anna sen jäähtyä viisi minuuttia. Levitä täyte tasaisesti piirakan päälle ja paista noin  puoli tuntia. Piirakka on valmista, kun se on ruskistunut pinnalta ja sen reuna on kovettunut.

Vaihe 5.

Koristele piirakka halutessasi esim. basilikanlehdillä.

Vegaanisen piirakan teko on minusta hyvä tapa juhlistaa vaikkapa äitienpäivää. Tehotuotantoeläimiltä riistetään oikeus toteuttaa äidillisiä vaistojaan, joten kasvipohjainen ruoka on hyvä tapa kunnioittaa kaikille kuuluvaa äitiyden identiteettiä. Esimerkiksi lehmät kaipaavat kovasti vasojaan, jotka riistetään niiltä muutaman päivän ikäisinä.

Ihanaa äitienpäivää kaikille niin eläin- kuin ihmismammoillekin <3

ps. Leivonnassa minua avustivat Sauli ja muut ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti